Typy kont

Uczelniana Sieć Komputerowa wprowadza rozróżnienie obsługiwanych kont na kilka typów. W zależności od typu konta dostępne są różne funkcjonalności.

Typy kont:

  • pracownik – konta tego typu zakładane są jedynie pracownikom PRz. Konta typu pracownik są traktowane przez USK jako konta jednoznacznie identyfikujące pracownika (tożsamość cyfrowa). Konta typu pracownik są okresowo synchronizowane z bazą Działu Kadr. Jeżeli właściciel konta nie znajduje się na liście otrzymywanej przez Uczelnianą Sieć Komputerową z Działu Kadr, jego konto zostanie oznaczone jako gościnne, a po pewnym czasie jest blokowane.
  • gość – konto dla osób niebędących pracownikami PRz, ale wymagających dostępu do poczty, np. stażystów, doktorantów. Konto ma ograniczoną funkcjonalność, zezwala jedynie na dostęp do usługi poczty i jednoznacznie identyfikuje użytkownika (tożsamość cyfrowa). Konto zakładane jest na czas określony.
  • kontrakt – konto dla osób niebędących pracownikami PRz, ale współpracujących z uczelnią na innych zasadach (np. umowy cywilno-prawnej), wymagających dostępu do części usług przeznaczonych dla pracowników, np. stron domowych.
  • funkcja – konto przeznaczone do wykorzystania dla określonych funkcji, np. sekretariat dziekanatu, konferencja, zarządzania stroną WWW. Konto ma ograniczoną funkcjonalność i zezwala jedynie na dostęp do usługi poczty bądź zarządzania stroną WWW.

Konta typu kontrakt zakładane są automatycznie na podstawie danych kadrowych.

Konta typu gość i funkcja mogą być zakładane/usuwane w panelu administracyjnym (cp.prz.edu.pl – zakładka "Konta "gość", "funkcja"") przez osobę posiadającą konto typu pracownik. Każde tak utworzone konto posiada przypisaną jedną osobę za nie odpowiedzialną – pracownika PRz. W przypadku wykrycia problemów z działaniem konta typu gość lub funkcja, lub nadużyć dokonanych przez ich użytkownika, Uczelniana Sieć Komputerowa będzie kontaktowała się z osobą nadzorującą konto (pracownikiem PRz). Osoba nadzorująca konto typu gość i funkcja może zostać zmieniona przy pomocy mechanizmu przekazania konta w panelu cp.prz.edu.pl.

Zgłoszenie konta typu gość lub funkcja do usunięcia spowoduje zablokowanie wszystkich funkcjonalności konta. Samo konto zostanie usunięte najszybciej po kilku miesiącach karencji, która ma na celu między innymi blokowanie wykorzystywanego adresu e-mail.

Ilość kont typu gość oraz funkcja możliwych do założenia przez jednego pracownika nie jest limitowana.

Tabela funkcjonalności dostępnych dla różnych typów kont

 

Pracownik
Gość
Kontrakt
Funkcja
Odpowiedzialność za konto
Właściciel
Pracownik, do którego przypisane jest konto (opiekun konta)
Właściciel
Pracownik, do którego przypisane jest konto (opiekun konta)
Zastosowanie
Konto służbowe pracownika (tożsamość cyfrowa)
Osoby, które nie znajdują się na liście pracowników otrzymywanej przez Uczelnianą Sieć Komputerową z Działu Kadr, stażyści, doktoranci nie będący pracownikami PRz
Osoby współpracujące z PRz na podstawie umowy cywilno-prawnej
Funkcje takie jak rektor, dziekan, kierownik katedry, zakładu, konto do zarządzania strona WWW, konto do obsługi konferencji. Potencjalnie konto może być wykorzystywane przez wiele osób, jednakże osobą odpowiedzialną zawsze będzie pracownik, do którego konto jest przypisane.
Poczta
tak
tak
tak
tak
Miejsce na skrzynce pocztowej
10G
10G
10G
10G
Adresy IP
tak
nie
nie
nie
Składanie zamówień
tak
nie
tak (1)
nie
Eduroam
tak
tak
tak
nie
Dostęp do zabezpieczonych stron na portalu PRz
tak
nie
tak
tak
Shell, zarządzanie własną stroną WWW, baza danych na potrzeby strony WWW
tak
nie
nie
tak
Certyfikaty SSL
tak
nie
nie
nie
Maszyny wirtualne
tak
nie
nie
nie
Dostęp do licencji sieciowych (np. Matlab)
tak
nie
nie
nie
Dostęp do stron domowych (sd.prz.edu.pl)
tak
nie
tak
nie
HTTP proxy
tak
nie
tak
tak

 (1) wymagane przypisanie konta do danej jednostki przez kierownika tejże jednostki w systemie zamówień

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję